Einde meetcampagne op 31/01/2020

Op 31 januari 2020 werd de Leuvenair meetcampagne officieel afgesloten. Het zal dan dag op dag twee jaar geleden zijn dat de eerste fijnstofsensoren op het Leuvenair netwerk werden aangesloten. Ondertussen zijn er bijna 30 miljoen fijnstofmetingen uitgevoerd door een honderdtal sensoren in en rond Leuven.

Waarom nu?

We achten de tijd gekomen om een punt te zetten achter de meetcampagne om drie redenen.

  • De sensoren zijn inmiddels twee jaar aan het meten, en dat wil zeggen dat de meetcondities niet meer dezelfde zijn als in het begin: het apparaatje raakt binnenin stilaan vervuild. Daardoor worden de metingen minder betrouwbaar. Het is te verwachten dat dit effect groter is in een omgeving die meer vervuild is (bijvoorbeeld een buurt met veel houtkachels), dus dit effect is niet voor alle sensoren hetzelfde.
  • Het opzetten van een “community” rond de fijnstofmetingen bleek moeilijker dan gedacht. In de loop van 2018 en ook begin 2019 hebben we in de Romaanse Poort een aantal “Civic Lab Leuven meetups” georganiseerd om rond het fijnstofproject een aantal enthousiastelingen te verzamelen die het project mee zouden ondersteunen. De opkomst op deze meetups was wisselend: op sommige avonden daagden er meer dan 30 geïnteresseerden op, dan weer daalde het aantal tot 5. Maar er bleek zich geen vaste basis te vormen die nodig was om het project verder uit te bouwen.
  • De Datathon van de KULeuven (zie hieronder) biedt een mooie gelegenheid om het project in schoonheid af te sluiten.

De volledige dataset

is te downloaden via deze pagina.

En de resultaten?

Op dit punt hebben we goed nieuws! De Leuvenair dataset — die dus zal worden gefinaliseerd op 31/01/2020 — zal één van de datasets vormen voor de grootse Datathon die eind februari zal worden georganiseerd door het Leuvens Statistisch Centrum (LStat) van de KULeuven. 150 studenten met verschillende achtergronden zullen in een veertigtal ploegen ondermeer de Leuvenair data binnenstebuiten keren en hopelijk tot enkele mooie resultaten komen, waar we op de Leuvenair website zullen over berichten. Dit evenement vormt een gedroomd sluitstuk van de Leuvenair meetcampagne.

Wat met de website https://leuvenair.be/ ?

Die blijft voorlopig gewoon bestaan, zolang er een budget is voor de hosting. In het verleden konden we hiervoor rekenen op de steun van Straten Vol Leuven; momenteel is het de KULeuven die onze hosting financiert.

En wat met de Leuvenair sensoren?

Die kunnen voorlopig gewoon blijven hangen. Ook al àls de Leuvenair website op termijn zou verdwijnen, dan nog kan men de meetresultaten blijven bekijken op het moederplatform van Luftdaten en de Madavi-website. Eind vorig jaar hebben we van de Stad Leuven een kleine ondersteuning ontvangen om wat reservemateriaal aan te kopen. Dit zullen we gebruiken om defecte sensoren in het netwerk te vervangen.

Tot slot…

willen we iedereen van harte bedanken die het Leuvenair-project op één of andere manier ondersteund heeft, en dat zijn in de eerste plaats diegenen die destijds een sensor hebben geadopteerd en een plaatsje aan hun gevel hebben gegeven. Anders was dit unieke project nooit mogelijk geweest! Bovendien was het Leuvenair project de inspiratiebron van een ander zeer succesvol Leuvens citizen science project dat momenteel Europa verovert: Telraam.

Maarten Reyniers (initiatiefnemer Leuvenair)

Kris Vanherle

Lieven Vandegaer (mobiele site https://m.leuvenair.be/ )